onsdag 5 juli 2017

Stor kanadaröding från Landösjön

Här kommer en rapport från en riktigt lyckad fiskeresa där målet var att fånga stor kanadaröding över regg. Här kommer du kunna ta del av all information du behöver för att göra din egen resa om du som vi också är sugen på att fånga en stor kanadaröding!

Jag och Jonathan har vart sugna på var sitt regg på kanadaröding ett bra tag nu och efter att Niklas berättat att han hade planer på att köra ett par dagar i Landösjön så var saken biff. Vi visste att fisketiden vi skulle få var knapp så här gällde det att fiska bra och effektivt. Jag och Jonathan lämnade våra arbeten på fredagen kl 15.00 och efter ett par nödvändiga och ett antal onödiga stopp var vi äntligen på plats vid stugan kl 04.00 på lördagsmorgonen. Niklas som kom kvällen före har precis vaknat och vi bestämmer att här är det ingen idé att gå och lägga sig utan nu kör vi! Huset vi hyr ligger strategiskt perfekt precis vid sjön i ett område som heter Kittelberget och mannen som hyr ut heter Jan Engstedt och han har även ett antal Linder 440 till uthyrning. Det man behöver ha med sig själv är motor, portabla spöhållare och ekolod.

Stugan i Kittelberget.
Regler för fisket i sjön.

Så efter bara en halvtimme sitter vi i båtarna redo och på väg ut, äntligen! Sjön ligger som en spegel och vi ger oss ut för att hitta fina djupkanter på 10-20 meter och vi trollar med stora beten i form av bomber 16A och Conrad Maxximus half bream 16 cm m.m.


 Den här färgen i bomber 16A gav störst fisk samt 75% av mina och Jonathans hugg!

Denna färgen i Conrad gav också bra utdelning.

Morgonfisket visar sig segt och vi har endast ett hugg som vi missar. Sömnbristen börjar göra sig påmind och runt lunch känner vi oss helt färdiga, trötta samt hungriga och då från ingenstans får Niklas resans första fisk! Helt oväntat kommer den på en stor sked som han bara hunnit fiska några få meter innan fisken föll för betet!! Den väger hela 6kg och detta ger oss kraft att köra en stund till men tyvärr utan några större framgångar. 

 Niklas med resans första kanadick på 6kg!

Efter att vi grillat lite mat och sovit i 4 timmar så drar vi ut igen med ny motivation. Efter 2 timmars fiske hugger första fisken på mitt spö, det är en liten kanadaröding på 1.5 kg. Vi krokar av fisken och sätter tillbaka den men vi hinner knappt komma till ro innan det hugger igen! Denna gången går fisken på djupet och jag känner att det är en tung fisk. Den vägrar komma upp till ytan och när det är knappt 15 fot kvar så här vi fortfarande inte sett fisken! Strax bakom motorn kommer den upp och spagettibenen är ett faktum när jag ser hur grov fisken är! Som tur är har Jonathan full koll och efter en rutinerad håvning är fisken landad och vilar i håven! Utan att jag kan styra det kommer ett glädje tjut från själen som ekar i bergen på fjället och det skriket kan i värsta fall ha startat en lavin! 

En fet fisk på 9100g! 

Nu är det jag som agerar kapten och målet är att Jonathan skall få regg-art nummer 10! Vi fiskar på fram till midnatt men det är trögt så vi bestämmer oss för att åka in för att få i oss lite mat och få några timmars sömn!

Fantastiskt ljus i Norrland.

Fjället

Dag två och idag vet vi med oss att det kommer komma regn under kvällen så ingen tid att förlora utan vi åker ut tidigt. Idag är fiskarna mer på hugget och direkt har Jonathan två mindre fiskar medans Niklas plockar en till fisk över 4 kg.

4 kg 

Efter ett par timmars trollande så hugger det på ett spö i vår båt och Jonathan krokar en bättre fisk. Efter en kortare fajt så landar vi en kanadaröding på 3.4 kg och hoppet om stor fisk tänds igen.

3.4 kg 

Vi fiskar på fram till middagen utan att lyckas få någon mer fisk över 4 kg. Efter mat och lite vila beger vi oss ut i duggregn med vetskapen om att detta bara lugnet före stormen. Nu gäller det att nöta på och plocka en regg Kanadaröding till Jonathan innan skitvädret kommer och bara en halvtimme före ösregnet så kom äntligen den fisk Jonathan hade längtat så efter! Även den hugger på skeden som Niklas fick sin 6 kg's kanadaröding på dagen före. Efter en stunds fajtande får Jonathan se fisken för första gången och säger med darrig röst att bena hans skakar. Efter en inte helt odramatisk håvning är fisken landad och den norrländska tystnaden bryts av vilda glädjetjut!

5240g tung kanadaröding art nummer 10 till fångstmannen!

Nu var lyckan total och vi hade lyckats med det målet som vi satt upp. Efter en snabb vägning och ett par foton fick den simma tillbaka. Vi bestämmer oss för att plocka upp spöna och åka in för att fira med en grillad korv eller två och just då brakar helvetet lös med ett ösregn. Vilket flyt! Vi lägger oss tidigt denna kväll och laddar för den långa resan hem.

 Skeden som kanadarödingarna verkar älska.

Om du själv vill besöka och hyra stugan i Kittelberget så kontaktar du Jan Engstedt på tel: 0640-70024, boendet kostar 300 kr/dygn, båt 150 kr/dygn samt fiskekort 100 kr/person/dygn

//Anders Dahlén
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar